ניתוח אדנואידים
ניתוח שקד שלישי / "פוליפ" בילדים
ניתוח האדנואידים מכונה גם ניתוח שקד שלישי או פוליפ בילדים (שם שמקורו בטעות).
ניתוח האדנואידים הוא אחד הניתוחים השכיחים ביותר בתחום אף אוזן וגרון המבוצע בילדים. סיבת הניתוח העיקרית היא חסימה של דרכי נשימה עליונות. יתכנו גם סיבות נוספות כגון:
- דלקת וזיהום כרוני של רקמת האדנואידים
- צורך בצינרור חוזר של האוזניים (כפתורים) על רקע חוסר תפקוד של חצוצרת אאוסטכיוס
מהם האדנואידים?
האדנואידים הם רקמה לימפאתית (של מערכת החיסון) שנמצאת בין אחורי האף לגרון. לרוב בילדים האדנואידים הם רקמה מפותחת וגדולה (מעצם טיבה). לעיתים קרובות רקמה זו גדולה יחסית לפתח מעבר האוויר, הקטן במילא אצל ילדים, וגורמת לתסמינים חסימתיים של דרכי נשימה עליונות.
האדנואידים גם נמצאים בשכנות לפתח חצוצרת אאוסטכיוס בלוע האפי (חצוצרה שתפקידה להשוות לחצים בין האוזן התיכונה לאויר מסביבנו).
מהם התסמינים של אדנואידים גדולים?
במידה והאדנואידים גדולים מדי ביחס לפתח מעבר האוויר, יופיעו סימפטומים חסימתיים כגון:
- נשימה עם פה פתוח
- נזלת מתמידה
- נשימה כבדה
- נחרה שיכולים גם להגיע עד דום נשימה בשינה
מתי צריך לעבור ניתוח אדנואידים?
אדנואידים מהווים מקור לעליית זיהומים ודלקת לאוזן התיכונה (נוזלים באוזניים). האדנואידים מאבדים מגודלם עם השנים, יחד עם גדילה יחסית והתפתחות של דרכי הנשימה בילדים. אולם בילדים החסומים בנשימתם ההתוויה לכריתת האדנואידים היא ברורה.
האבחנה של מצבים המצריכים ניתוח אדנואידים היא בבדיקת רופא אף אוזן גרון מומחה. לעיתים הרופא ייעזר בצילום לוע אפי או בדיקת סיב אופטי. סיב אופטי (או אנדוסקופ) הוא סיב מחומר שקוף המחובר בקצהו למצלמה ומקור אור, אשר מוחדר דרך הנחיריים אל האף. כך מסוגל הרופא לראות את פנים חלל האף ללא חתכים חיצונים.
אודות הניתוח לכריתת אדנואידים
סיכויי הצלחת הניתוח לכריתת אדנואידים הם גבוהים, הניתוח אינו כרוך בתחלואה קשה ולרוב הילדים משתחררים לביתם באותו היום.
סיבוכים של ניתוח לכריתת אדנואידים
הסיבוכים השכיחים ביותר בעקבות ניתוח לכריתת אדנואידים הם זיהום אתר הניתוח ואי ספיקה חיכית זמנית, אך הם אינם מאוד נפוצים. דימום משמעותי מכריתת אדנואידים הוא נדיר.
מה צריך לעשות לקראת הניתוח להסרת אדנואידים?
לקראת ניתוח אדנואידים, הרופא יבקש ביצוע בבדיקות דם כלליות – בעיקר לצורך וידוא כי ספירת הדם ותפקודי קרישת הדם תקינים. בנוסף, ימליץ הרופא להימנע בשבוע שלפני הניתוח ממתן תרופות שיכולות להשפיע על קרישת הדם, כמו אספירין או איבופרופן (נורופן, אדוויל), בכדי למנוע דימום יתר במהלך הניתוח. ניתן לתת אקמול בתקופה זו לשיכוך כאבים. יש להתייעץ עם רופא במתן כל תרופה לילד בשבוע שלפני הניתוח.
יום טרם הניתוח, אסור לתת לילד לשתות או לאכול לאחר 12 בלילה (כולל מים!).
מה קורה ביום הניתוח להסרת אדנואידים (השקד השלישי)?
ניתוח אדנואידים מבוצע על ידי כירורג, בדרך כלל רופא אף אוזן גרון מומחה, תחת הרדמה כללית. הכריתה נעשית דרך הפה, לאחר הכריתה לרוב חובשים את האזור עם גאזה (ספוגית), ולרוב אין צורך בביצוע תפרים. במרבית המקרים, במידה ואינם סיבוכים, הילד משוחרר לביתו ביום הניתוח עם תרופות להקלה בכאב. התאוששות מלאה מהניתוח לוקחת כ-7-14 ימים.