ניתוחים מתקדמים של הסינוסים
סינוסים פרונטלי ומקסילרי
ניתוחים מתקדמים של הסינוס הפרונטלי והמקסילרי נדרשים במצבים בהם ניתוחים קודמים לא צלחו- או שנדרשת גישה נרחבת יותר לסינוס מסוים (בדרך כלל לצורך כריתת גידול או פינוי דלקת עקשנית).
הניתוחים מבוצעים בשיטה אנדוסקופית – כלומר בסיוע סיב מחומר שקוף (המכונה סיב אופטי) המחובר בקצהו למצלמה ומקור אור, אשר מוחדר דרך הנחיריים אל האף. כך מסוגל המנתח לראות את פנים חלל האף ולבצע בתוכו פעולות ללא חתכים חיצונים.
מה הם הסינוסים?
הסינוסים, הקרויים גם מערות האף, הם חללים בגולגולת. הסינוסים העיקריים בגולגולת הם:
- הסינוסים המקסילרים- זוג סינוסים המצויים בלסת העליונה, כלומר באזור הלחיים משני צידי האף
- הסינוס הפרונטלי- סינוס מרכזי המצוי במצח, כלומר באזור מעל העיניים
- בסינוסים יש כל הזמן יצירה של נוזל וניקוז שלו החוצה מהסינוס. ניקוז לא תקין של הנוזל הוא אחת הסיבות השכיחות למחלות המערבות את הסינוסים.
מה הן הסיבות לעבור ניתוח מתקדם של הסינוסים?
מצבים בסינוסים אשר בעקבותיהם ייתכן ויומלץ על ביצוע ניתוח הם:
- דלקת כרונית
- זיהום – יכול להיות בעקבות חיידק, וירוס או פטרייה
- גידולים –שפירים או ממאירים
- דימום מהאף
במרבית המקרים בהם יעלה הצורך בניתוח, יומלץ על ניתוח בשיטות אנדוסקופיות מזעריות כגון FESS או MIST. גישות מתקדמות לסינוסים מהוות את הקו האחרון של הטיפול הניתוחי, לרוב לאחר כישלון של הגישות המזעריות הללו.
בשל טיב הגישות המתקדמות, הן גישות גדולות ואגרסיביות יותר שיכולות לשנות את הפיזיולוגיה הטבעית של הסינוסים. במטופלים אשר אצלם הסינוסים אינם מתפקדים כלל, וההערכה עבורם היא שהמצב התפקודי של הסינוסים בלתי הפיך, יש שיאמרו שהגישות המתקדמות הן מלכתחילה הטיפול המתאים ביותר. אחוזי ההצלחה המדווחים בספרות של גישות אלו משתנים בין 60% ל- 85%.
אלו ניתוחים מתקדמים לסינוסים ישנם?
הניתוחים המתקדמים לטיפול בסינוסים הנמצאים כיום בשימוש הם:
- אנטרוסטומיה מקסילרית: כריתה בגישה אנדוסקופית של הרקמה אשר חוסמת את הניקוז של הסינוס המקסילרי. ניתוח זה נעשה במטרה למנוע חזרה של סינוסיטיס (דלקת בסינוסים) בסינוסים המקסילריים
- ניתוח לותרופ אנדוסקופי: פותח בשנות ה-90 של המאה ה-20. בניתוח נעשית הסרה של כמה מבנים בסינוס הפרונטלי במטרה לאפשר ניקוז מירבי