עצירת דימומים מהאף
דימומים מהאף הם תלונה שכיחה בכל גיל וסיבות שונות לכך. במרבית המקרים, הדימום הוא אינו חמור במיוחד וניתן לעצור אותו בקלות בשיטות ביתיות ללא צורך בטיפול רופא. אמנם, ישנם מקרים בהם הדימום הוא חמור או עיקש, אשר מצריכים טיפול רפואי.
מה הן הסיבות לדימומים מהאף?
הסיבות השכיחות לדימומים מהאף משתנות עם הגיל.
הסיבות השכיחות לדימומים מהאף בגיל צעיר:
- זיהום – במיוחד במקרים של זיהומים חוזרים
- מגע חוזר באף
- דלקת מתמשכת על צורותיה השונות
הסיבות השכיחות לדימומים מהאף בגיל מבוגר:
- מחלות או מצבים רפואיים אשר פוגעים ביכולת קרישת הדם
- נטילת תרופות מדללות דם כמו קומדין (Warfarin) או אספירין.
נטייה גנטית לדימום שכיחה בכל גיל.
תסמינים של דימומים מהאף
דימום מהאף הוא בדרך כלל מנחיר אחד, ובדימום חמור יותר ייתכן דימום משני הנחיריים. בנוסף לכך, ייתכן שדימום מהאף לא ייצא מהנחיריים כלל, אלא יטפטף אחורנית לכיוון הלע, כך שהאדם עלול לבלוע את הדם, להשתעל דם או במקרים חמורים אף להקיא דם טרי.
אם במקביל לדימום מהאף מופיעים דימומים באתרים אחרים בגוף כמו בחניכיים, בשתן או בצואה, כנראה שמדובר בבעיה בקרישת הדם.
טיפול בדימומים מהאף
חלק מהפתרונות לעצירת הדימום נמצאים באופן מפתיע בידי המטופל עצמו. במידה והדימום הופיע לאחר קינוח אף בעת צינון או מצב דומה, יש להימנע מקינוח אף חזק ועיטושים חזקים. אין להשעין את הראש אחורנית, שכן באופן זה הדם עובר מהאף ללוע ונבלע. בכדי לעצור את הדימום, יש לאטום את הנחיריים בעזרת האצבעות לכ-10 דקות, ולחכות להיפסקותו.
במקרה של הופעת דימומים מהאף על רקע נטילת תרופות מדללות דם, יש להיוועץ ברופא המטפל לגבי המשך נטילתן והמינון המתאים.
בחלק מהמקרים של דימום מהאף, עולה הצורך בהתערבות של רופא אף אוזן גרון מומחה בתחום. הרופא המטפל ינהל דיון עם המטופל על הפעולות האפשריות שניתן לבצע בהתאם לחומרת הדימום, הסיבה להופעתו, אתר הדימום המדויק, רצון המטופל וגורמים נוספים. במטופלים המתאימים, פעולות ניתוחיות יכולות להועיל בעצירת הדימום ומניעת הופעתו שוב.