ניתוח "כפתורים"
הכנסת צינוריות איוורור (ventilation tubes) בילדים
ניתוח "כפתורים", או בשמו המקצועי ניתוח הכנסת צינוריות אוורור (ventilation tubes), הוא ניתוח שנעשה בילדים אשר סובלים מדלקות אוזניים חוזרות, הצטברות נוזלים באוזניים וסיבוכים הנגרמים בעקבות כך. בניתוח, צינוריות האוורור מוכנסות לעור התוף, ובכך מאפשרות את ניקוז הנוזלים מהאוזן התיכונה החוצה, והמשך אוורור של האוזן התיכונה לאחר הניתוח.
מדוע ישנן דלקות אוזניים חוזרות בילדים?
הסיבה העיקרית להצטברות נוזלים ודלקות חוזרות באוזניים בילדים היא חוסר תפקוד של חצוצרת אאוסטכיוס (Eustachian tube).
חצוצרת אאוסטכיוס היא תעלה בין האוזן התיכונה אל הלוע, ותפקידה הוא להשוות לחצים בין האוזן התיכונה לאוויר מסביבנו. בשל מבנה שונה בילדים, תפקוד לקוי של החצוצרה הוא מאוד שכיח. בעקבות זאת, בילדים נפוצים מצבים של הצטברות נוזלים באוזניים ודלקות חוזרות, בעיקר עד הגיל 3-4 שנים. כמו כן, הקירבה של רקמת האדנואידים (רקמה לימפטית בעלת תפקיד חיסוני) לתעלת אאוסטכיוס בלוע, יכולה להוות מקור לעליית זיהומים מהלוע אל האוזן, ובכך לגרום לדלקת באוזן התיכונה.
תסמינים של דלקת באוזן התיכונה
הסימפטומים של דלקת באוזן התיכונה הם:
- כאבי אוזניים
- חום
- הפרשות מהאוזניים
תסמינים שכיחים שקשורים להצטברות נוזלים באוזניים או דלקות אוזניים חוזרות בילדים הם:
- ירידה בשמיעה
- איחור בדיבור
- שיבושי הגייה
איחור בדיבור ושיבושי הגייה מתפרשים כאיחור בהתפתחות, ולכן יש לשים את הדעת לגבי הקשר בין איחור התפתחותי בילדים לבין בעיה אפשרית באוזניים.
אבחנה של דלקות אוזניים בילדים
האבחנה היא בבדיקת רופא אף אוזן גרון מומחה. היות והאוזן מאוד רגישה למגע בזמן דלקת, נדרשת סבלנות של המטפל והורי המטופל בזמן בדיקת הרופא את אוזנו של הילד, וזאת בכדי לאפשר לרופא צפייה מיטבית בעור התוף של הנבדק.
מתי צריך לעשות ניתוח "כפתורים" – הכנסת צינוריות איוורור?
שם המשחק הוא סבלנות ובחירת הילד שנזקק לניתוח.
מצבם של חלק נכבד מהילדים שסובלים מדלקות חוזרות באוזניים ישתפר ללא צורך בהתערבות. עם זאת, חלק מהילדים ידגימו בעיות מתמשכות של עור התוף, אשר ללא התערבות בזמן עשויות להוביל לניתוחים מסובכים יותר מניתוח הכנסת הצינורית – לכן בדיקה ומעקב של רופא אף אוזן גרון מומחה הינה הכרחית. שיקול של הכנסת צינורית זמנית מול קבועה ידון בנוגע לכל מטופל בנפרד.